Non-fictie boeken over pleegzorg

Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk – Ineke Van Essen
(thema: dood, rouwen, verlies)

Als iemand van wie je houdt is doodgegaan lijkt het somt of niemand echt begrijpt hoe je je voelt. In dit boek vertellen dertig kinderen over wat zij meemaakten en hoe hun leven verder ging na de dood van hun vader of moeder.


Plezant en Ambetant - Opvang vzw
Getuigenissen van eigen kinderen uit een pleeggezin.


Aangrijpende belevenissen van kinderen – Pim Steerneman
(thema: verdriet, angst, pesten, dood, echtscheiding en seksueel misbruik)

Soms zijn kinderen bang, voor inbrekers, in het donker, ... Soms worden kinderen gepest, om allerlei redenen blijkbaar zonder reden, … Soms hebben kinderen veel verdriet, omdat opa gestorven is en zij niet weten waar hij nu is, … Soms kunnen kinderen het goed vinden met hun nieuwe papa, maar voetballen met hun echte papa is toch leuker, … Soms vinden kinderen de buurman heel aardig, maar dan begint hij met spelletjes die niet prettig zijn. Kinderen kunnen met veel geconfronteerd worden. Op sommige dingen moeten ze wellicht worden voorbereid, andere dingen moeten misschien bespreekbaar worden gemaakt . In dit boek staan vijf verhalen voor en over kinderen, verhalen over angst, pesten, dood, echtscheiding en seksueel misbruik.


Het is heel knap van de kinderen – Fiet Van Beek
(thema: pleegzorg)

Onderzoek naar de mening en beleving van kinderen en pleegouders.


Eindrapport: Een onderzoek naar de beleving en begeleidingsnoden van pleegkinderen – Ann Clé, Frank Van Holen Frank en Johan Vanderfaillie

Het onderzoek biedt een inkijk in de belevingswereld van pleegkinderen en belicht ook een aantal zaken die pleegkinderen anders willen.

Helpt dit antwoord jou?

Vraag meer over dit onderwerp.