Boeken over pleegzorg

Niemandsdochters (14+)  - Annie van Gansewinkel
(thema: pleegzorg, hechting)

Het verhaal van Chantal, die haar vader niet kent en thuis alle zorg voor haar broers en zusters op zich moet nemen. En over Ange, die zowel de slippertjes van haar vader als de slachtofferhouding van haar moeder beu is en van huis wegloopt. De meisjes komen terecht bij Bert en Lot, pleegouders met een eigen verleden. Chantal en Ange hebben elk een harnas opgebouwd. Ze willen niet meer met zich laten sollen.

Niemandsdochters

Mij een zorg - J. Johnston
(thema: pleegzorg – hechting)

De 15-jarige Sara Moone heeft in zoveel pleeggezinnen gezeten dat ze de tel is kwijtgeraakt. Zo te zien zijn de Huddlestons nog een graadje erger dan alles daarvoor. Nog even, dan is ze zestien en eindelijk vrij. Ondertussen is ze niet van plan om zich ergens thuis te gaan voelen of zich aan iemand te hechten. Maar een klein jongetje doorbreekt haar pantser en ondanks haar voornemen raakt ze betrokken bij de levens van de mensen rondom haar.
Vanaf 13 - 15 jaar.


Het verhaal van mevrouw Eekhoorn en alle andere dieren en mama’s hoofd - Brigitte Minne
(thema: psychische problematiek bij ouders)

Amber is een stoere meid. Ze houdt van voetballen en ze laat zich dan ook grondig trainen door haar beste vriend, Nesten, om toegelaten te worden in de voetbalploeg van het dorp. Ambers mama is een beetje gek. Soms is ze een slaperige eekhoorn, soms een bange haas. Nu is ze een vrolijke circusaap, dan weer een venijnige slang. Het valt niet mee, met zo'n mama te leven...En op een dag gaat het echt heel erg mis...
Vanaf 10 - 12 jaar.


Een mussenjong in het eksternest – Brigitte Minne
(thema: pleegzorg)

Seppe heeft konijnentanden en een tiran van leraar. Zijn moeder haalt zwerfpoezen in huis en een verwaarloosde hond die de hele dag blaft. Zijn vader vult zijn dagen met schilderen en in zijn baard krabben. Zijn zus is een verwend nest dat altijd gelijk krijgt. Redenen genoeg om een dagboek te beginnen, vindt Seppe. Tot overmaat van ramp halen zijn ouders ook nog een pleegkind in huis.
Vanaf 10 – 12 jaar.


Lege ogen – Leen Van den Berg
(thema: depressie, fobieën)

Hannah leeft met ‘code rood’ in haar hoofd. Oppassen, altijd en overal, want haar moeder is onberekenbaar. Soms is ze overdreven uitgelaten, dan weer vernedert ze Hannah en haar broer Bram, is ze hard en kil en verdraagt ze niemand in haar buurt.
Vanaf ca. 14 jaar.


Een regenbui van tranen - Rob Baetens
(thema: schizofrenie)

Karlijns moeder ziet dingen die er niet zijn, hoort stemmen in haar hoofd en is erg achterdochtig. Een beetje overspannen, denkt de dokter eerst. Maar Karlijns moeder verliest steeds meer de controle over haar gedachten en gevoelens. Ze wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. De psychiater stelt de diagnose: Karlijns moeder lijdt aan schizofrenie. Vanaf ca. 13 jaar.


Hanna, een zusje voor zes maanden - L. Van Grootel
(thema: pleegzorg)

Op een dag kreeg ik een zusje. Ze heette Hanna. Maar ze kwam niet uit mijn moeders buik, zoals ik, negen jaar eerder. Nee, Hanna kwam met een taxi. En met wel 25 knuffelbeesten. Zes maanden zal Hanna bij Noortje en haar ouders blijven. Hoe is het om een pleegzusje te hebben? Een zusje met wie je opeens je kamer moet delen? En je vrienden. Een zus die de Donald Duck het eerst pikt, maar met wie je ook veel lol kunt hebben. En aan wie je je geheimen kunt vertellen. De gedachte dat Hanna ooit weer terug zal gaan naar haar eigen moeder, stopt Noortje diep weg. Maar of dat zo verstandig is?
Vanaf 9 jaar.


Zondagskind – D. Boven
(thema: verslaving, gevangenis)

Sofietje mag dan een zondagskind zijn, daar is in de tien jaren van haar leven weinig van te merken geweest. Haar eigen vader heeft ze nooit gekend, de man met wie haar moeder later trouwde, zit in de gevangenis. Door haar nieuwe vriend is moeder in de drugshandel terecht gekomen en tegen de lamp gelopen. De drie kinderen blijven onverzorgd achter en we lezen hoe instanties en familie zich met hen gaan bemoeien.
Vanaf 9 jaar (opmerking: zware thematiek).


Wij zijn wegwerpkinderen - Thea Beckmann
(thema: tehuis)

Yvonne, Marcus en Benito worden van het ene tehuis naar het andere gesleept. De 'vaders' en 'moeders' daar doen wat ze kunnen en de groepsleiders ook. Soms is het best een gezellige boel in zo'n tehuis... maar toch! En gelukkig is daar ook nog oma. Maar op een dag besluiten ze hun vader en moeder te gaan opsporen. Eerst vinden ze hun moeder. Nu hun vader nog...
Voor kinderen tussen 13 en 15 jaar

Wij Zijn Wegwerpkinderen

Vals nest – Beatrijs Peeters

Drago wordt opgenomen in een pleeggezin. Hij wil er zich niet thuisvoelen, want dat ziet hij als verraad aan zijn echte ouders. Zijn pleegzus, Lisa, is minder aardig dan iedereen denkt. Zij verbergt veel voor haar ouders, en ziet Drago als een concurrent. Hoe sneller Drago weer vertrekt, hoe beter. De twee jongeren moeten tegen wil en dank samenleven in een huis dat gonst van geheimen en onderdrukte gevoelens.
Vanaf 12 jaar

Vals Nest

Over lijstjes, pannenkoeken en een geheim plan – Leen Van den Berg
(thema: pleegzorg)

Raf en zijn zusje verhuizen van pleeggezin naar pleeggezin. Raf wil heel graag terugkeren naar hun moeder en maakt het zijn pleegouders erg lastig. Maar hij wordt zonder zijn zusje verplaatst naar een nieuw pleeggezin, en wat voor een... Vanaf 10 jaar.

Over Lijstjes Pannenkoeken En Een

En toen kwam Linde – Brigitte Minne
(thema: syndroom van Down, rouwen, dood)

Sinds de dood van Lowies moeder zonderen de elfjarige Lowie en zijn vader zich van iedereen af. Dan krijgen ze nieuwe buren: Linde en haar ouders. Linde is vijftien jaar en heeft het syndroom van Down. Met haar felgekleurde kleren en grote mond lijkt ze wat op Pippi.
Vanaf 10 jaar.

En Toen Kwam Linde Hc

Wa is da? Artan & Soukaina - Evy Danckers
(thema: allochtone jongere, pleegzorg)

Wa is da? Artan & Soukaina is een rauw, romantisch maar ook spannend en eigentijds verhaal. Het boek gaat over twee jongeren die op zoek zijn naar zichzelf, Artan en Soukaina. Het leunt dicht aan bij de leefwereld van (allochtone) jongeren in onze maatschappij. Het taalgebruik is eenvoudig en herkenbaar. Het leest als een trein en neemt je mee in een rollercoaster van emoties. Aan het einde blijf je achter met een glimlach op je gezicht en zin in meer.
Vanaf 12 jaar

9789492333308

Helpt dit antwoord jou?

Vraag meer over dit onderwerp.