Films over pleegzorg

Er zijn heel wat films over pleegzorg gemaakt:

Dolfje Weerwolfje (2011)

Regie: Joram Lürsen

Dolfje Weerwolfje is de verfilming van het eerste boek van de populaire boekenreeks van Paul van Loon. Dolfje weet niet wat hem overkomt als hij de nacht van zijn zevende verjaardag verandert in een wit pluizig dier: een wolfje. Bij het licht van de volle maan springt hij uit het raam van zijn kamertje, de vrijheid tegemoet. Hij rent door het park en de tuin van de buren, vrolijk jagend op eenden en kippen. Als het licht wordt, keert hij doodmoe huiswaarts, om een paar uur later wakker te worden als jongetje. Zijn pleegbroertje Timmie vindt het vet en doopt hem ‘Dolfje weerwolfje’. Het gevoelige Dolfje wil helemaal geen weerwolfje zijn. Hij is bang dat zijn pleegouders hem niet meer willen als ze ontdekken wie hij werkelijk is. Dolfje wil zijn geheim koste wat kost bewaren. Maar of dat gaat lukken? Het is tenslotte iedere maand wel een keer volle maan...

Bekijk de trailer.


Le Gamin au Vélo (2011)

Regie: Jean-Pierre Dardenne en Luc Dardenne

Het verhaal gaat over de 11-jarige Cyril die door zijn vader in een internaat is geplaatst. Maar als zijn vader de belofte hem daar uit te halen niet nakomt, ontsnapt Cyril uit het tehuis en probeert tevergeefs zijn vader weer op te zoeken. Achtervolgd door mensen uit het internaat, wordt hij opgevangen door een jonge vrouw, Samantha.

Bekijk de trailer.


Mijn Naam is Courgette (2016)

Regie: Claude Barras

Icarus, een 10-jarige jongen, wordt opgevoed door zijn alcoholistische moeder die hem de bijnaam 'mijn courgette' geeft. Wanneer zij plotseling overlijdt, wordt hij in een tehuis geplaatst. Daar, omringd door andere kinderen die zijn beschadigd door het leven, begint een groots avontuur voor hem. Vertrouwen, vriendschap en zelfs de liefde ontdekken, 'courgette' durft eindelijk te geloven in een jeugd vol dromen en hoop...

Bekijk de trailer.


The Weight of Elephants (2013)

Regie: Daniel Borgman

De 11-jarige Adrian is al op jonge leeftijd door zijn ouders in de steek gelaten en woont nu bij zijn oma en zijn verwarde oom Rory in een rustig dorpje in Nieuw - Zeeland. Vanaf het moment dat er drie kinderen in een naburige stad worden vermist, begint Adrians wereld langzaam te veranderen.

Bekijk de trailer.


Peter en de Draak (2016)

Regie: David Lowery

Al jaren maakt houtsnijder meneer Meacham kinderen blij met zijn verhalen over een woeste draak die diep in de donkere bossen van de Pacific Northwest woont. Zijn dochter Grace, die werkt als boswachter, vindt die verhalen maar ongeloofwaardig. Totdat zij Pete ontmoet. Pete is een mysterieuze jongen zonder huis en familie die beweert samen te leven met een gigantische, groene draak genaamd Elliott. De beschrijvingen die Pete over de draak geeft, lijken verdacht veel op de draak uit de verhalen van meneer Meacham. Daarom gaat Grace samen met haar vriendin Natalie op zoek naar de waarheid. Een zoektocht die resulteert in wonderlijke vriendschappen.

Bekijk de trailer.


Annie (1982)

Regie: John Huston

Als baby werd Annie door haar ouders achtergelaten in een weeshuis waar gemene pleegmoeder Miss Hannigan haar het leven zuur maakt. Maar alles verandert wanneer de rijke New Yorkse burgemeesterkandidaat Will Stacks het advies volgt van zijn briljante medewerkster Grace en de intelligente campagneadviseur Guy en Annie bij hem laat logeren om zo het hart van de New Yorkers voor zich te winnen. Starcks gelooft dat hij haar beschermengel is, maar Annie’s zelfzekere aard en vrolijke morgen-komt-de-zon-terug-op kijk op het leven zorgen ervoor dat de rollen misschien wel omgedraaid zijn.

Bekijk de trailer van de originele film.

Er werd ook een moderne remake gemaakt van Annie. Bekijk deze trailer hier.


Free Willy (1993)

Regie: Simon Wincer

Jesse is in een pleeggezin geplaatst, maar loopt weg en bekladt het bassin van een dolfinarium met spuitverf. Bij de schoonmaak van het bassin merkt hij Willy op, een eigenwijze orka die niet veel van mensen moet hebben en al van jongs af aan in gevangenschap leeft. De jongen en de orka raken bevriend. Maar parkdirecteur Dial wil Willy vermoorden voor de hoge levensverzekering. Jesse besluit Willy te redden.

Bekijk de trailer.


I Am Sam (2001)

Regie: Jessie Nelson

De film gaat over een verstandelijk gehandicapte vader die koste wat kost het hoederecht (voogdij) over zijn jonge dochter wil behouden als zijn capaciteiten om haar op te voeden in vraag worden gesteld.

Bekijk de trailer.


De groeten van Mike! (2012)

Regie: Marla Peters

Mike mag na maanden in het ziekenhuis naar huis. Zijn moeder Natasja, die een drankprobleem heeft, komt hem echter eerst niet ophalen. Laetitia, de verpleegkundige die Mike onder haar hoede heeft, schakelt Jeugdzorg in, met als gevolg dat wanneer Natasja Mike eindelijk komt ophalen ze hem niet meekrijgt. Mike kan voorlopig naar een pleeggezin, maar Mike wil dat niet, daarom misdraagt hij zich zo tegenover de kandidaat pleegouders dat het niet doorgaat. Mike denkt dat hij nu in het ziekenhuis kan blijven, maar hij moet nu tot zijn schrik naar een jeugdinstelling ("leefgemeenschap"). Hij schrijft de jeugdrechter een briefje waarin hij vertelt dat hij wel voor zichzelf kan zorgen als hij weer bij Natasja woont.

Bekijk de trailer.


Summer 1993 (2017)

Regie: Carla Simón

Spanje, zomer 1993. Na de dood van haar ouders verhuist de zesjarige Frida van Barcelona naar het Catalaanse platteland om er bij haar tante en nonkel te wonen. Het is een uitdaging – alles is er anders. Ondertussen doet het nieuwe gezin er alles aan om haar op te nemen en af en toe ontstaan er momenten van puur geluk. De zomer zal uitwijzen of een nieuwe balans mogelijk is.

Bekijk de trailer.

The Blind Side (2009)

Het verhaal volgt Michael Oher, een American-footballspeler, door zijn arme jeugdjaren heen. Daarna wordt hij geadopteerd door Sean en Leigh Anne Tuohy waarna hij wordt beschouwd als meest veelbelovende speler van het college football.

Bekijk de trailer.


Instant Family (2018)


Het koppel Ellie en Pete wil een gezin stichten met behulp van pleegzorg. Ze voelen zich erg menslievend tot ze thuis met drie driftige kinderen zitten.

Bekijk de trailer.Helpt dit antwoord jou?

Vraag meer over dit onderwerp.