“Zonder pleegzorg geen verhaal van mij”

Ellen, 9 jaar

Ik ben Ellen en ik ben 9 jaar. Ik woon in een pleeggezin en dat komt omdat mijn papa te weinig centen heeft en mijn mama een ziekte.

In het begin woonde ik in een instelling voor 1 jaar. Ik was een uitzondering, want ik was er 2 jaar. Na een tijd besloot de jeugdrechter dat ik in een pleeggezin ging wonen. Eerst deden ze bezoeken met het pleeggezin, daarna ging ik naar de woning kijken.

Ik had niks tekort in mijn pleeggezin. Maar ik moest van school veranderen omdat de school te ver was. Mijn vriendinnen miste ik en nu nog steeds, maar ik maakte snel nieuwe vrienden.

Ze vroegen zich af waarom ik tegen Peter, Peter zei want zij wisten het nog niet. Daarna heb ik het verteld tegen heel de klas. Soms kreeg ik vragen waarom dat ik niet bij mijn ouders woonde. Ik vond het heel moeilijk om daarop te antwoorden. En soms zijn er nieuwe kinderen die willen het ook weten.


“Ik heb ook een pleegzus en een pleegbroer. Zij zijn wel tof. We plagen elkaar allemaal een beetje.”

– Ellen, 9 jaar


Het is wel leuk want je krijgt veel. Maar soms niet want je krijgt veel, maar je ouders hebben hun geld nodig om te leven, maar ze geven het aan mij.

Ik heb ook een pleegzus en een pleegbroer. Zij zijn wel tof. We plagen elkaar allemaal een beetje. Het is wel grappig om te zien. Mijn pleeggezin komt ook alle plichten en mijn rechten na. Ik voel me er wel thuis.

Mijn beide ouders vragen mij: bij wie wil je wonen. Het is echt MEGA moeilijk om daarop te antwoorden. Tegen papa zeg ik bij jou en bij mama ook. Want ik wil ze niet kwetsen. En mijn begeleidster vraagt: bij wie wil je wonen. Ik vind dat echt moeilijk want als ik papa zeg kwets ik mama en als ik mama zeg kwets ik papa. Dus dat is moeilijk en het liefst woon ik bij allebei en dat ze samen waren gebleven.

Ik ben geïnspireerd door de andere verhalen. Ik heb eerst alles opgeschreven, want zo uit ik soms mijn gevoelens. Het is heel moeilijk om erover te praten. Het was knap hoe de andere verhalen verteld worden. Zo durfde ik er voor uitkomen, anders had ik het niet gedaan. Je kan ook een video maken, maar dat doe ik niet, want ik heb al geschreven en ik vind het moeilijk om erover te praten.

Pleegzorg is echt top en het helpt vele kinderen. Zonder pleegzorg geen verhaal van mij.


“Het was knap hoe de andere verhalen verteld worden. Zo durfde ik er voor uitkomen, anders had ik het niet gedaan.”

– Ellen, 9 jaar

Herkenbaar?

Laat weten wat je vond van dit verhaal.

Vraag meer over dit verhaal.