26 februari 2021

Vaccins en pleegzorg

Je hebt het waarschijnlijk al gezien of gehoord: meer en meer mensen krijgen het vaccin tegen het coronavirus. En misschien heb jij je al afgevraagd wie voor jou als pleegjongere beslist of je gevaccineerd wordt. We zetten de regels voor vrijwillige vaccinaties nog even op een rijtje.

Bespreek je vaccinatie samen met je (pleeg)ouder(s) of voogd. Als je vragen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Ook op het moment van de vaccinatie kan je nog vragen stellen.

Ben je 16 of ouder?

Als je ouder bent dan 16 jaar mag je in principe zelf beslissen of je je laat vaccineren. Omdat je ‘medisch meerderjarig’ bent, word je in staat geacht om daar zelf over te kunnen beslissen. De toestemming van je ouder(s) of voogd is niet nodig, en omgekeerd kunnen ze je ook niet verplichten om je te laten vaccineren. Je moet in het vaccinatiecentrum ook geen formulier van ‘geïnformeerde toestemming’ ondertekenen. Het feit dat je je aanbiedt om gevaccineerd te worden, geldt als toestemming.

Ben je tussen 12 en 15 jaar?

Als 12- tot 15-jarige heb je een toestemming van je ouder(s) of voogd nodig om gevaccineerd te worden. Jouw mening is uiteraard van belang!

Voor pleegjongeren is het niet altijd evident om een ouder mee te nemen naar je vaccinatie of snel een schriftelijke toestemming te krijgen van je ouders. Daarom zijn er afspraken gemaakt die je helpen om de nodige toestemming te hebben en vlot je vaccin te krijgen. Alle info daarover lees je in het nieuwsbericht 'Vaccinatie COVID-19 voor 12- tot 15-jarige pleegjongeren'.

Ben je tussen 5 en 11 jaar?

Ook (pleeg)kinderen van 5 tot 11 jaar worden intussen gevaccineerd. Voor hen is de toestemming van de ouders heel belangrijk. Omdat dat niet altijd gemakkelijk is, zijn er afspraken gemaakt over wat je kan doen als je ouders niet bereikbaar zijn. Al die informatie lees je in het nieuwsbericht 'Vaccinatie COVID-19 voor 5- tot 11-jarige pleegkinderen'.

COVID-19-vaccins

Heb jij als jongere vragen over de vaccins? Kijk dan zeker eens op de website van WAT WAT.

Pexels Gustavo Fring 3985170