15 februari 2022

Online jongerenprofiel nu beschikbaar

De Vlaamse overheid lanceerde het online Jongerenprofiel. Op het profiel, dat gelinkt is aan Mijn Burgerprofiel, vinden jongeren alle gegevens terug van de ondersteuning die ze kregen op jonge leeftijd. Het moet ervoor zorgen dat jongeren een duidelijk overzicht krijgen waar, wanneer en door wie ze geholpen werden tijdens hun jeugd.

Veel jongeren die op jonge leeftijd in contact komen met hulpverlening, hebben op latere leeftijd moeite om hun eigen geschiedenis bij elkaar te puzzelen. Daarom bouwde het agentschap Opgroeien samen met Digitaal Vlaanderen een heus Jongerenprofiel uit waarin jongeren hun jeugdhulphistoriek overzichtelijk kunnen terugvinden. Op die manier hebben jongeren vanaf 12 jaar altijd de kans om terug te vinden waar en wanneer ze ondersteuning kregen en welke organisaties betrokken waren in hun prille, soms hobbelige levensloop. Het online Jongerenprofiel is gelinkt aan Mijn Burgerprofiel, dat volwassenen kennen als de plek waar ze overheidszaken kunnen regelen.

Vlaams Minister van Welzijn Wouter Beke: “We merken dat de zoektocht naar de eigen hulpverleningsgeschiedenis, naar alles wat kinderen en jongeren tijdens hun prille jeugd meemaken, vaak erg moeizaam loopt voor jongeren in de jeugdhulp. Dankzij het Jongerenprofiel zorgen we ervoor dat deze jongeren heel gemakkelijk toegang hebben tot cruciale gegevens om te weten wat ze tijdens hun eerste levensjaren hebben meegemaakt en vooral: wie op dat moment voor hen klaarstond.”

Meer weten over het jongerenprofiel? Lees het volledige persbericht hier.