30 March 2020

Oei, corona! Wat nu?

Het coronavirus (Covid-19) blijft voorlopig in het land. Daarom heeft de Veiligheidsraad enkele maatregelen genomen, die ook een impact hebben op de jeugdhulp.

MAGDANOG?!

Ben jij het overzicht kwijt van er wel of niet kan? Dat is heel begrijpelijk! Want er zijn veel maatregelen die snel veranderen.

Daarom lanceert WAT WAT de campagne MAGDANOG?!. Daarin leggen ze uit hoe je een coronabesmetting kan vermijden. Bovendien krijg je met de bucketlist heel wat inspiratie over activiteiten die je wel nog op een veilige manier kan doen. Download de brochure via de website van WAT WAT.

Ook op de website van WAT WAT vind je heel wat corona-informatie. Je leest er onder andere wat er verandert op school, hoe het zit met sporten en hoe je veilig kan afspreken met vrienden.

Kijk je liever naar filmpjes in plaats van brochures of teksten te lezen? Ga dan zeker eens naar het YouTube-kanaal van WAT WAT.

Wat betekent dit voor Pleegzorg?

Begeleiding

Digitale begeleidingsgesprekken zijn de norm. Alleen als dat onmogelijk is, kunnen we een fysieke begeleiding organiseren. Daarbij houden we ons strikt aan de algemene veiligheidsmaatregelen en zijn we extra voorzichtig met risicogroepen.

Bezoek

Beperkt bezoek blijft mogelijk.

Bezoek van ouders of de belangrijkste personen voor kinderen en jongeren die in een leefgroep of een pleeggezin wonen, kunnen blijven doorgaan. Kinderen of jongeren die op dag- of weekendbezoek gaan in hun gezin of bij hun pleeggezin, kunnen dat blijven doen. De ouders van het pleegkind behoren tot de bubbel van het kind.

Bezoeken vinden zo veel mogelijk plaats in de buitenlucht of bij de pleegzorgdienst. Daarbij respecteren we altijd de veiligheidsmaatregelen en zijn we extra voorzichtig met risicogroepen. Als iemand zich ziek voelt worden bezoekmomenten uitgesteld.

Groepsgesprekken, vormingen en infosessies

Groepscontacten vinden zo veel mogelijk digitaal plaats. Alleen als dat niet anders kan, kunnen we een fysiek groepsmoment organiseren. Daarbij respecteren we de veiligheidsmaatregelen en zijn we extra waakzaam met risicogroepen.

Wat met het coronavaccin?

Je hebt het waarschijnlijk al gezien of gehoord: meer en meer mensen krijgen het vaccin tegen het coronavirus. En misschien heb jij je al afgevraagd wie voor jou als pleegjongere beslist of je gevaccineerd wordt. We zetten de algemene regels voor vrijwillige vaccinaties nog even op een rijtje in het artikel Vaccins en pleegzorg.

Veiligheidsmaatregelen

Als er een fysiek contact georganiseerd wordt, is het heel belangrijk om de algemene veiligheidsmaatregelen te respecteren. Dat betekent:

  • Hygiëne: was je handen dikwijls met water en zeep, verlucht en poets ruimtes regelmatig …
  • De veiligheidsafstand van 1,5 meter blijft belangrijk.
  • Wanneer de afstand niet bewaard kan worden, is het verplicht om een mondmasker te dragen.
  • We zijn extra voorzichtig bij contacten met mensen die tot de risicogroep behoren.
2020 11 2 Pleegzorg Fase4