30 maart 2020

Oei, corona! Wat nu?

Het coronavirus (Covid-19) blijft voorlopig in het land. Daarom heeft de Veiligheidsraad enkele maatregelen genomen, die ook een impact hebben op de jeugdhulp.

MAGDANOG?!

Ben jij het overzicht kwijt van er wel of niet kan? Dat is heel begrijpelijk! Want er zijn veel maatregelen die snel veranderen.

Daarom lanceert WAT WAT de campagne MAGDANOG?!. Daarin leggen ze uit hoe je een coronabesmetting kan vermijden. Bovendien krijg je met de bucketlist heel wat inspiratie over activiteiten die je wel nog op een veilige manier kan doen. Download de brochure via de website van WAT WAT.

Ook op de website van WAT WAT vind je heel wat corona-informatie. Je leest er onder andere wat er verandert op school, hoe het zit met sporten en hoe je veilig kan afspreken met vrienden.

Kijk je liever naar filmpjes in plaats van brochures of teksten te lezen? Ga dan zeker eens naar het YouTube-kanaal van WAT WAT.

Wat betekent het voor pleegzorg?

Sinds 9 juni kunnen we grotendeels opnieuw op een ‘normale’ manier werken, op voorwaarde dat we de algemene veiligheidsmaatregelen blijven volgen. Dat betekent dat we nog altijd afstand houden, een mondmasker dragen en onze handen regelmatig wassen of ontsmetten.

Begeleiding

We kunnen fysieke begeleiding organiseren als we ons aan de algemene veiligheidsmaatregelen houden. We zijn dan ook extra voorzichtig met risicogroepen. Die fysieke begeleiding kan nog altijd gecombineerd worden met digitaal contact.

Bezoek

We kunnen bezoek volgens de ‘normale’ werking organiseren, maar we blijven wel de veiligheidsmaatregelen rond hygiëne volgen. Ook met mensen uit een risicogroep blijven we voorzichtig, zeker als er iemand niet gevaccineerd is.

Als iemand zich ziek voelt, worden bezoekmomenten wel uitgesteld.

Groepsgesprekken en vormingen

Groepsmomenten mogen opnieuw doorgaan. We respecteren dan wel veiligheidsmaatregelen en we zijn extra waakzaam met risicogroepen, zeker als iemand niet gevaccineerd is.

Hoe zit het met het coronavaccin?

We horen het bijna dagelijks in het nieuws: meer en meer mensen krijgen het vaccin tegen het coronavirus. Dat roept de vraag op: “Hoe zit het nu weer met het vaccineren van pleegkinderen en pleegjongeren?” In het nieuwsbericht 'Vaccins en pleegzorg' zetten we de algemene regels voor vrijwillige vaccinaties nog even op een rijtje.

Ook jongeren tussen 12 en 15 jaar krijgen intussen een uitnodiging voor vaccinatie. Voor hen is er een licht afwijkende procedure afgesproken om te zorgen voor een vlotte doorloop in de vaccinatiecentra. Alle informatie daarover vind je in het nieuwsbericht 'Vaccinatie COVID-19 voor 12- tot 15-jarige pleegjongeren'.

Op reis

De vakantie is in aantocht en veel gezinnen maken plannen om op reis te gaan. Nieuw deze zomer zijn de vereiste COVID-certificaten om naar Europese landen te kunnen reizen. Die certificaten zijn een bewijs van volledige vaccinatie, van een recente PCR-test of van een herstelcertificaat na een recente besmetting. Maar hoe zit het met de certificaten van pleegkinderen en pleegjongeren? Alle informatie vind je in het nieuwsbericht 'COVID-certificaten voor pleegkinderen en -jongeren'.

Veiligheidsmaatregelen

Als er een fysiek contact georganiseerd wordt, is het heel belangrijk om de algemene veiligheidsmaatregelen te respecteren. Dat betekent:

  • Hygiëne: was je handen dikwijls met water en zeep, verlucht en poets ruimtes regelmatig …
  • De veiligheidsafstand van 1,5 meter blijft belangrijk.
  • Wanneer de afstand niet bewaard kan worden, is het verplicht om een mondmasker te dragen.
  • We zijn extra voorzichtig bij contacten met mensen die tot de risicogroep behoren.