30 March 2020

Oei, corona! Wat nu?

Het coronavirus (Covid-19) is een heel besmettelijk virus dat jou en jouw omgeving heel ziek kan maken. Daarom is de boodschap voor iedereen duidelijk: #blijfinuwkot.

Goed nieuws: naar aanleiding van de versoepeling van de coronamaatregelen werd ook beslist dat bezoek aan kinderen en jongeren in pleegzorg weer mogelijk is! Daarbij moeten we wel heel strikte voorwaarden volgen.

Wil je graag meer informatie over die bezoeken? Lees dan het nieuwsbericht op de website van Pleegzorg Vlaanderen of de updates op de website van het Agentschap Opgroeien.

  • Heb je vragen over het Coronavirus? Dit artikel van De Morgen zet alle feiten op een rijtje. En ook de VRT volgt alle ontwikkelingen op de voet.
  • Vraag je je af waarom thuisblijven eigenlijk zo belangrijk is? In dit filmpje legt Goedele Wachters het klaar en duidelijk uit.
  • Er is behoorlijk wat fake news dat vooral de ronde doet op sociale media. Weet jij hoe je fake news herkent? Ontdek het in dit artikel van WATWAT!
  • Word je bang van al dat nieuws over het Coronavirus? Geloof ons, je bent niet alleen. In het nieuws en op sociale media horen we soms straffe dingen. Lees hier wat je kan doen als je ongerust bent.
  • Thuisblijven is niet altijd gemakkelijk. Er ontstaan wel eens ruzies of spanningen. Hoe pak je dat aan? Hieronder kan je een afbeelding vinden met vijf handige tips. Zijn die tips niet genoeg en voel je je onveilig? Praat erover! Bel of chat bijvoorbeeld met Awel of het JAC. Of je kan ook meteen de professionele hulp van de medewerkers van 1712.be contacteren met vragen over geweld. En ook op nupraatikerover.be kan je chatten over wat er moeilijk gaat en samen zoeken naar een oplossing. Ben je onmiddellijk in gevaar? Bel dan naar de politie op het nummer 101.
  • En tot slot: verveel je je wel eens nu je thuis moet blijven? Dat is nergens voor nodig, want er zijn genoeg leuke dingen die je kan doen! Skype eens met een vriend, bak een cake of pannenkoeken, doe een indoor work-out,... WATWAT heeft een handig overzichtje gemaakt. Of misschien wil je wel vrijwilligerswerk doen? Ontdek op vlaanderenvrijwilligt.be hoe jij je steentje kan bijdragen.


Heb je nog andere vragen over corona? Neem dan zeker een kijkje op de website van WATWAT. Daar staan heel wat vragen én antwoorden voor jou klaar.

Omgaan Met Elkaar Coronacrisis Kopie